Mat och allergier

Specialkost såsom glutenfri eller laktosfri mat kan vara svårt att finna i vissa länder då det inte är lika vanligt med allergier utomlands som i Sverige. Du kan alltså inte räkna med att det ska finnas på det resmål du har valt. I Asien är det generellt mycket nötter och jordnötter i maten. Skaldjur är också en vanlig smaksättning i många länder, även de gånger man inte beställer in skaldjursrätter. På de hotell vi samarbetar med och på de restauranger och butiker som finns på resmålen kan det vara svårt för personalen att förstå hur viktigt det är att en person som är allergisk inte får i sig det födoämne som hon/han är allergisk mot. Vi som researrangör har ytterst liten påverkan på tillagningsmetoder och utbud av specialmat på de hotell vi samarbetar med världen över.

Vi rekommenderar personer med allergier att vara extra försiktiga och observanta vid matbeställning och att även ifrågasätta tillagningsmetod. Ibland kan även språket vara en begränsning, därför kan det underlätta om du har med dig Celiakiförbundets översättningskort på resan.