Sanremo (-22)

Resan till Sanremo/Badalucco på den Italienska rivieran

 Genomförd

Tid: 2-7 okt -22

Sanremo – Badalucco – Airole är platser vi bekantade oss med på denna välfyllda resa.
Vi börjde dag 1 med att checka in på vårt hotell, Hotel Villa Sylva. Ett vackert medelstandard hotell som ligger i den östra delen av Sanremo. Några hundra meter bl a från Villa Nobel och 300 meter ner till beachen och nya hamnen.
Den första utflyktsdagen åkte vi med buss till byn Badalucco. Den byn är mest känd för att här finns olivlundar och tillverkning av olivolja. Vi besökte Roi som är en olivoljeproducent. Ägarinnan Rosella tar oss med på en vandring uppför berget och visar stolt upp alla de olivlundar hon förfogar över och berättar med stor passion hur skötsel och plockning av oliver går till. Vi fascineras över att det är så mycket handkraft fortfarande för att utvinna oljan. Just de här oliverna heter Taggiasca och finns enbart här i Imperia. De minsta oliverna går till olivolja och de större till inlagda oliver.
Vi äter en picknicklunch under olivträden med hänförande utsikt över dalen. Drömskt och vackert
Vi tar oss tillbaka till byn och får där ytterligare guidning i den gamla byggnaden för framställning av olivolja och sen kliver vi in i den supermoderna byggnaden med maskiner som gör jobbet istället för människor. Intressant dag

Andra dagen tar vi sikte på en vingård som ligger en bit ovanför Sanremo i bergen. Vingården heter
A Trincea och ligger vid byn Airole och på toppen av det närliggande berget. Unik plats för vinodling och vilken utsikt!!
Här spenderar vi några timmar med vandring bland vinstockar, vinprovning och en god lunch på hög höjd. Den här platsen glömmer vi aldrig.
På kvällen fortsätter vi i olivoljans tecken. Då stannar vi kvar på vårt hotell och får där testa olika olivoljor av ytterligare en olivoljeproducent, Prima Oliva. Den tillverkas i Imperia, grannstad till Sanremo, och importeras av Urban Wallin till Sverige. Mycket prima olja och oliver och andra delikatesser gjorda av oliver. Utsökt!

På onsdagen stannar vi kvar i Sanremo för att där bli guidade av norska Vivienne. Vi vill lära oss mer om staden vi tillfälligt bor i och i strålande väder tar vi oss genom olika kvarter, däribland gamla staden. En gedigen tur på några timmar och avslutas med lunch.

Den sista dagen före hemresedagen är en fridag för den som vill. Vi tar med några i gruppen till Giardini Hanbury som ligger lite väster om Sanremo. En vacker trädgård.

På kvällarna har vi ätit typisk ligurisk mat på de bästa restaurangerna i Sanremo

“Anna o Maria! Toppen tjejer, som klippta o skurna för uppgiften! Jag är jättenöjd och återkommer troligen med på fler resor. Det va totalsemester, lagom mycke planerat, och fantastiskt bra restauranger som oxå var bestämt. Å de e jättebra, för annars kan man gå runt runt o ha svårt att bestämma sej. Tack än en gång för dessa dagar!”

“Varierat program bilturer, cykel och promenader. Olika restauranger och rätter. Maria med alla år i San Remo har så mycket information! Allt gick så bra och smidigt kanske för att vi inte var så många”